depresszió, depresszió okai, depressziós hangulat, szorongás-bánat-boldogtalanság, örömtelenség

depresszió, depresszió okai, depressziós hangulat

A depresszió mindig több ok kombinációjaként jelentkező pszichés betegség.

A depresszió okait azért fontos ismernünk, hogy felkészülhessünk az okok megelőzésére, illetve kivédésére. Ne legyünk tétlen kiszolgáltatottai a depressziónak, mivel csak mindenki saját maga tehet személyesen a legtöbbet ellene.
A depresszió okainak felsorolása:

– Genetika, mint mindenben a depresszió kialakulásának esélyében is fontos szerepet játszik, akár több generáción keresztül is.

– Traumák és a stressz káros hatása a depresszió leggyakoribb kiváltó oka lehet. Elsősorban az erős és hosszú ideig elhúzódó betegség, és stressz okozhat depressziót. Ilyenek, mint a válás, közeli hozzá tartózó elvesztése, munkahely elvesztése, első munkahely, nyugdíjazás. Összegezve életünkben bekövetkező jelentős változások is lehetnek okozók.

– Pesszimista gondolkodásmód, szemléletmód, önbecsülés hiánya, rossz kilátások elősegítik a depressziós állapotot.

– Pszichés lelki problémák szomorúság, bánat, szorongás, csalódás, állandó türelmetlenség … önmagukban, rövid időn át nem különösebben okoznak gondot, de beleivódva életünk mindennapjaiba, már többé válhat, mint kellemetlen érzések. Örömtelenséget, boldogtalanságot okozhatnak, az emberi kapcsolatok romolhatnak így összefüggésükben, már utat jelenhetnek a depresszió felé.

– Súlyos elhúzódó betegségek, pl. daganatos betegségek, szívproblémákkal küszködők, HIV fertőzöttek. Ahol a betegség egyúttal komoly gyengülést okoz mentálisan, fizikailag egyaránt.
A stressz szintén kísérői ezeknek a betegségeknek, ami tovább fokozza a depressziós hajlamot.
Ugyanakkor a betegségek gyógyszeres kezelése is egyes gyógyszereknél elő mozdítója lehet.
Az állandó fájdalom, egyéb gond, ami kísérője a betegségeknek szintén stressz növelő így depresszió hajlamnövelő.

– Szociális környezet család, iskola, ismerősök szintén a stresszes körülmények, helyzetek melegágya lehet a konfliktusok miatt, így a depresszió okaiként is, számba vehetők.

– Biológiai okok szerint a neurotranszmitterek, – agyi hírvivő anyagok- szerotonin és noradrenalin egyensúly hiánya és kommunikációs problémája okozza a depresszió kialakulását.
Így a szerotonin hiány, alvási zavart, majd ingerlékenységi, szorongási problémát kiváltva okozhat depressziót. Hasonlóképpen, a csökkent norepinefrin, amely szabályozza az éberséget és az ébredést, hozzájárulhat a fáradtság és a nyomott hangulathoz.

A kortizol hormont, a szervezet termeli, válaszul a stresszre, a düh, vagy a félelemre, amely állandó szinten maradva /ha gyakran vagyunk stresszesek/ kedvezőtlenül hat.
A kérdés az is, hogy ezek az egyensúly problémák okoznak betegségeket, vagy a betegségek okoznak egyensúlyi zavarokat.
Az alkohol túlzott fogyasztását, a drogfogyasztást is meg kell említeni, mint depressziós ok, vagy éppen lehet a nyomott hangulatból ide menekülés is.
Gyakran nehéz felismerni, mi az ok és mi az okozat.

Természetesen a felsoroltak általánosítások és egyénenként különbözőképpen reagálunk mindenre. De ha már így megismertük az okokat figyelemmel tehetünk ellene.

A szubjektív véleményem bárhol, bármilyen okokat sorolnak föl, semmi nem törvény arra, hogy be is következzen. Ne vegyük magunkra ezeket, mint bekövetkezendő jóslatok, hanem mint rizikó faktorokat ismerjük meg, amire viszont feltétlen kell vigyázni.
Következőleg a megelőzésről, természetes módszerekkel történő kezeléséről lesz szó.

Az orvosát mindenképp felkeresni!

error: Content is protected !!