1. GENERÁLIS ADAPTÁCIÓS SZINDRÓMA (GAS)
    A GAS -Általános alkalmazkodás- 3 szakaszból áll.
  1. Az alarm reakció (riasztó)
    A szervezetnek a stresszorral való találkozáskor az ellenállása csökken. A szervezet védelmi erőinek általános mozgósítása történik. Egyetlen szervezet sem maradhat sokáig riadó állapotban. Ha az ágens olyan súlyos, hogy az adaptációt lehetetlenné teszi, akkor még az alarm reakció idején bekövetkezik a kimerülés, majd a halál. Az alarm reakció idején a mellékvese kéreg sejtjei hormont tartalmazó váladékszemcséiket mind beküldik a véráramba. A vér megsűrűsödik, a testsúly csökken. Ha ezután a stresszor folyamatos hatása mellett lehetséges az alkalmazkodás, akkor szükségszerűen következik a rezisztencia szakasza.
  1. Rezisztencia szakasz (ellenálló)
    Az alarm reakció jelei eltűnnek, és a rezisztens képesség a normális szint fölé emelkedik. A rezisztencia szakaszban a mellékvesekéreg hormon tartalékot halmaz fel, a vér felhígul és a testsúly ismét normálissá válik.
  1. Különös módon, ha a stresszor hosszabb ideig hat a megszerzett adaptáció újra elveszik. Létre jön a harmadik fázis, a kimerülés szakasza. Tünetei feltűnően hasonlítanak az alarm reakcióhoz, az alarm reakció jelei újra és ez esetben véglegesen megjelennek, majd bekövetkezik a halál.

Egészség-betegség-halál
Tehát a szervezet alkalmazkodó képessége, vagy adaptációs energiája véges és kimeríthető. Az állat kísérletek tanulsága szerint a hideg hatást, a vérzést, az izommunkát, és más stresszorokat, csak egy bizonyos ideig lehet elviselni, a kimerülés előbb-utóbb bekövetkezik. Hogy mi az, ami ilyenkor elfogy, nem tudott.

  1. A GAS MEGHATÁROZÁSA

A GAS a nem fajlagos elváltozásokat úgy foglalja magába, ahogy azok a stresszor folyamatos hatásának vannak kitéve. Tehát a GAS alakulása a stresszortól függ. A stressz mind a három fokozatban jelen van, csak módosulva. Megjegyzendő, hogy nem kell mind három fokozatnak kiformálódnia ahhoz, hogy GAS-ról beszéljünk. Hisz csak a legsúlyosabb stresszhatás jut el a kimerülés, vagy a halál állapotáig. Legtöbb testi és lelki erő csak az első és második elváltozást hozza létre. Megbillenti a szervezet egyensúlyát, létre hozza az alarm reakciót, majd szervezetünk adaptálódik a hatásokhoz. Életünk folyamán számtalanszor átmegyünk ezen a két fokozaton. Ez a feltétele, hogy megbirkózunk az élet megpróbáltatásaival.

Interpretáció a GAS-ra.
Pl.: a súlyemelők először gimnasztikát végeznek, tehát készenlétbe kerül az izomzat. Ezután a legteljesebb erőnlétben végezhetik a súlyok emelését. De egy bizonyos idő után bekövetkezik a kimerülés.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!