13. KONDICIONÁLÁS.
Hogyan okozhat ugyanaz a hatás különböző károsodásokat?
A stressz elmélet megfogalmazását ez a kérdés nagymértékben hátráltatta.
Különböző alanyokon, azonos ingerrel előidézett, azonos fokú stressz különböző károsodásokat okozhat. Ez a tény a kondicionáló tényezőknek tulajdonítható, amelyek elősegítik, vagy gátolják a stressz egyik, vagy másik hatását.Kondicionáló faktornak (szabályozó tényező) nevezzük az ágensek hatását, befolyásoló anyagokat, vagy körülményeket.
Lehetnek belső kondicionáló faktorok, ezek a szervezet tartozékai: örökölt tulajdonságok, életkor, nem. Tehát ezek az örökölt genetikus faktorok kondicionálják a rezisztenciális képességünk.
Másfelől lehetnek külső kondicionáló faktorok, pl. bizonyos hormonok, gyógyszerek, táplálkozás, éghajlat, foglalkozás.
E kondicionáló faktorok, még ha nem is okoznak semmiféle szervi elváltozást, képesek befolyásolni így más ágens hatását. Tehát a kondicionálás figyelembe vétele fontos hogy a stresszről pontos képet kapjunk.

14. Distressz a pozitív élmény
A distresz a stressznek a kizárólag káros hatások gyűjtőneve. Mint tudjuk a stressz nem csak a negatív élmények tartalmát jelenti, pl. distresz. A fájdalom, bosszú, gyulladás, vérzés, kudarc.

15. Stresszor
Stresszornak  nevezzük a stresszt, előidéző ingereket, stresszor lehet: fény, baktérium, gyógyszer, idegfeszültség, fertőzés, sebesülés.
Egy ágens annyiban stresszor, mint amennyiben nem specifikus elváltozások előidézésére képes.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!