1. Szintoxikus és katatoxikus

Ezek a reakciók szabályozzák a szervezetet, kémiai vagy idegi utasításokkal a stresszorok elleni védekezésben egészségünk érdekében. A szintoxikus ingerek csillapítják a szöveti reakciókat, annak érdekében, hogy a szervezet elkerülje a támadást és a békés együttélés kialakulását teszi lehetővé. Anti inflammációs kortikoidok.
„AK” Akortizon és a Kortizol. Az „AK” elnevezés azonos a szintoxikussal.
A katatoxikus ingerek lebontó enzimek termelésével olyan kémiai változást idéznek elő, amelyek megtámadják a kórokozókat. Pro inflammációs kortikoidok „PK” az Aldoszteron és a DOC. A „PK” elnevezés azonos a katatoxikussal. Ezen a természet adta védekezésben reakción módunkban áll javítani, módosítani. Például:  legerősebb katatoxikus hatású anyagokat mesterségesen állítják elő. Ilyen katatoxikus szer a PCN (Pregnendon 16x karboritril) Ez segíti elő legjobban a toxinok lebontását.

A test védekezési rendszerének az ilyen mesterséges serkentését, amelyek mozgósítják a szunnyadó szöveti védekezési reakciót heterosztázisnak nevezzük. Vagyis a homeosztázis és a heterosztázis között az a leglényegesebb különbség, hogy a homeosztázis az egyensúlyi állapotot élettani úton tartja fent, a heterosztázis a szabályozó rendszer magasabb szintre való átállítását jelenti mesterséges beavatkozással. Nem minden gyógyszeres kezelés jelent heterosztázist, pl. az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, közvetlenül és specifikus módon hatnak, de nem erősíti a test természetes nem specifikus védekezését: gyógyszeres kezelésnél a milien interieur passzív. Viszont nincs tökéletesen specifikus vagy nem specifikus gyógyszer.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!