nyugtató tea, stressz csökkentő

Teáknak nyugtató stressz csökkentő hatása is van

A teák stressz kezelő, stressz csökkentő hatásúak, különösen, ha a stressz nem annyira erős. Aromák formájában is kaphatóak nyugtatók is, ezért lehetőség van arra, hogy az útra is elvigyük magunkkal a kis üvegcsét. Diszkréten lehet használni egy picit az ujjhegyünkre cseppentve, belélegezzük az orrunkhoz közel tartva, és-vagy bedörzsöljük vele a homlokunkat, halántékunkat, de akár a nyakunkat is átmasszírozhatjuk. A gyengéd dörzsölés, avagy a masszírozás,önmagában fizikailag is lazító hatású.

Macskagyökér: a legismertebb nyugtató anyag, ami a Valeriana alapanyaga is, csak mellékhatás nélküli, ami még fontosabb hozzászokás nem alakul ki. Tehát, ha abba hagyod, nem érzel függőséget.

Orbáncfüvet különösen akkor érdemes a nyugtatóhoz hozzáadni, ha hangulatjavító hatást is akarunk elérni. Vagyis ha a rossz hangulat napi szinten jellemző ránk. Érdemes tudni, hogy a kezdődő depresszió esetén eredményesen alkalmazható.
Van bizonyos elővigyázatosság, amit igényel, pl. napfényérzékenység, sajt nem ajánlott, de nálam például semmit nem váltott ki.

Levendula hasonlóan a macskagyökérhez a legjobban ajánlott tea anyag, érdemes egymással egy-egy arányban keverni. Ha otthon tartózkodunk, akkor lehetséges, hogy a teakeveréket, vagy aromákat a párologtatóba helyezzük és folyamatosan enyhén áramoltatva automatikusan lélegezzük be. Azért arra figyeljünk, hogy a folyamatosság addig értelmezhető, amíg a kellemes nyugtató hatást el nem érjük. Tehát lazulni akarjunk, és nem aludni, álmosodni.

Citromfűből szintén készíthetünk nyugtató tea keveréket.

Komló nagyon alkalmas nyugtató, mely a fenti teákhoz jól keverhető.
Alvászavarok esetén alkalmazható.

Kamilla alapvetően téli teának – magfázás esetére- ismert, de stressz csökkentésére is hasznos, illetve enyhe depresszióban is jót tesz.

Összes teát keverje össze
Mivel ezek a teanövények szinergikus, egymást erősítő teák, ezért, amennyire tudja érdemes egyszerre megvenni az összeset. Stressz kezelés -re ezért együtt sokkal hatásosabb, a stressz csökkentés jobban érezhetővé válik.
Majd egyszerűen egy erre a célra kijelölt tálban az egészet összekeverni azonos mennyiségben.
Legközelebb nem kell pepecselni a sokféle teák egyenkénti összeválogatásával.
A teákat szokás szerint forró vízben tesszük, hagyjuk benne  lefedve állni, a hatóanyagok a vízben oldódjanak
Lehet kapni készen filteres nyugtató, stressz kezelésre, csökkentésre alkalmas teakeveréket, de az nem olyan hatásos, mint a teljes tea fű anyag, ezért jobb házilag elkészíteni.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!