A legerősebb stressz okokért alapvetően kijelenthető a létért, a túlélésért való küzdelem, az életünket stressz_okai-penz-nelkuliseg-munkanelkuliseg_stressz_okaiközvetlenül fenyegető veszély helyzetek a felelősek.
A második kategóriában a mindennapos emberi – család, társ, ismerősök, munkahelyi közösség – körében kialakult konfliktusok kezeletlensége, sokszor szinte folyamatosan és hosszabb távon non-stop stresszt okozó tényezők szerepelnek.

Ez utóbbiak is erősen rányomhatják mindennapjainkra érzelmi zavart okozó bélyegüket.
MINDEN STRESSZT OKOZ

A fenti kijelentés után, már érdekessé válik a kérdés, ha minden stresszt okoz, akkor minek beszélünk arról, hogy mi okoz stresszt.Vagyis minden, bármilyen rád ható élet szituáció stresszornak, így stressz oknak tekintendő. Mint tudjuk a stresszt kiváltó tényezők a stresszorok. Bármi, amit látsz, hallasz, érintesz, hideg-meleg, hang, fény, szomjúság, éhség – összességében, amit ÉSZLELSZ – stresszornak tekintendő. A köztudatban általában stressznek, csak az idegeskedést, feszültséget, türelmetlenséget, illetve hasonló állapotokat tekintik.
Ugyanakkor a stresszorokat lehetetlen elkerülni, sőt a jó – eustresszorokat feltétlen keresni.

Amikor jól érezzük magunkat még sosem mondtuk, hogy stresszesek vagyunk, pedig akkor is azok vagyunk bármennyire hihetetlen.
Selye János – a stressz felfedezője – alaptétele szerint, mert “A stressz nélküli élet maga a halál.” Ez a stressz elmélete menüben megtalálható.
Amennyire sok a káros stressz forrás, annyira sok a  jó stressz forrás is, mint a zene, tánc, vígjáték, kirándulás, hobby félék, illetve bármi, amiben jól érzed magad. Konkrétan Neked mi okoz kellemes érzést, azt keresd magad, ennél jobb elfoglaltságot nem is lehetne találni. Ha már járjuk az életünk útját, legalább jó érzéssel, vidáman tegyük.

További az alábbi stressz okozó tényezőket emelnénk még ki, amik distresszt /káros stresszt/ okoznak:
-Túlzott erőn felüli kötelezettségvállalás gyakori a stressz okai között.
– Stressz okai között tartjuk számon a családi problémákat, mint a válás, a házastárs elvesztése, felelősség a család iránt, szintén gyakori stresszt okozó tényező.
– Gyenge teljesítmény az elvárásoknak nem tudunk megfelelni a stressz okai között van.
-Stressz oka a munkanélküliség, amely a megélhetésünket fenyegeti. A megélhetés „szimpla” lehetősége, már önmagában is erős stresszt okozó faktor lehet.
– A szegénység és számos pénzügyi és társadalmi problémák a stressz nyomós okai.
– Az üzleti kudarc, veszteség az üzletben a stressz okaiban erősen jelenlévő.
– Krónikus egészségügyi problémák, mint a szívbetegség, a cukorbetegség, vesebetegségek …stb.  stressz okai közé sorolandók. Természetesen az elhúzódó betegségek, nagyobb terhet rónak a beteg emberre. Itt kiemelhetjük a rák és az AIDS betegséget, amit gyakorlatilag a halállal azonosítunk stressz okai között első helyen szereplők között van.
Érdekes, hogy többek között, ezek az alábbi Holmes skálán nem is szerepelnek!! A betegségek egyáltalán nem szerepelnek a skálán. Nem tudni miért?

A fent felsorolt, de koránt sem teljes lista mindenkinek stresszt okoz, de mégis, minden embernek más intenzitású a stressz okaira adott stressz reakció, stressz válasz. Végül is tudni kell, hogy nem csak a stresszortól, mint kiváltó októl függ, annak stresszt okozó ereje, hanem arra adott viselkedésünk, szokásunk, beidegződésünk, miként gondolkodunk róla, genetikai hajlamaink. Ezek a reakciók aztán beindítják a nekik megfelelő és velük párhuzamos érzelmi kísérő tüneteket, amit szintén egyedileg különböző intenzitással élünk meg.

Két pszichológus Thomas Holmes és Richard Rahe állították össze az alábbi stressz skálát, amely arra lenne hivatva, hogy lássuk, hogyan is állunk a stressz okai, okozta stressz reakcióval. A pontértékek éves összegzésével – vizsgálataik szerint – megbecsülhető a megbetegedés kockázata: 150 pont alatt enyhe, 150 és 300 között közepes, 300 feletti pontszám jelentős kockázati tényezőt jelent. /mj. A skála, ha jó lenne stressz tesztként is lehetne használni./

Jöjjön a híres Holmes-Rahe skála, ami Freud szindrómára hasonlít, ha jó-ha nem jó ezt föl kell vetni, ha már van.

Életesemény Érték
Házastárs halála 100
Válás 73
Különélés 65
Közeli családtag halála 63
Baleset, sérülés 53
Házasság 50
Állás, munkahely elvesztése 47
Nyugdíjazás 45
Családtag betegsége 44
Terhesség 40
Szexuális problémák 39
Új családtag befogadása 39
Üzleti problémák 39
Anyagi helyzet változása 38
Házassági konfliktusok 35
Nagyobb adóságok 32
Új munkakör 29
Gyermekek elköltözése otthonról 29
Problémák anyóssal, apóssal 29
Konfliktus a főnökkel 23
A munkaidő és a munkakörülmények megváltozása 20
Költözés, lakóhelyváltozás 20
Üdülés 13
Karácsony 12

Mindjárt elöljáróban megjegyezném, amit Holmes a második helyre sorolt /a válást/, mint stresszor faktort, addig például sokaknak a mai párváltogatós világban egy Hawaii üdüléssel felérő pozitív eustresszel, – jó stresszel ér fel az elválás és nem negatív töltésű, sokszor közelében sincs a fent jelölt 2. helynek.
Vagyis valaki ugyan azt az eseményt teljesen más intenzitással éli meg, mint egy másik embertársunk. Ennek igazából semmi komoly haszna nincs a konkrét saját esetedre vonatkozólag. Ha átnézem, a legtöbbjét felcserélném, más ismét másként látná, ugyanakkor hiányoznak olyan stresszorok, – stressz okok, amiknek ott lenne a helyük, de hiányoznak. A lényeg tehát az, hogy Neked mit jelent pl. a válás, tragédiát, vagy felszabadulást a mindennapos konfliktusoktól, ami után azt teszel, amit szeretnél.

Lehetne bármi más példát felhozni, a lényeg mire tudsz az adott helyzetben összpontosítani, látsz lehetőséget megoldásra, egyáltalán okozott e gondot, vagy semleges tudtál maradni, abban a tudatban, minden oké uralom a helyzetet. Ez utóbbi esetre törekedj és Tiéd az élet. Tehát biztosan van választásod az élet döntő többségében, még akkor is, ha ezt Te nem egészen így látod. Erre mondták elődeink, nehéz döntés előtt aludjunk egyet, másnap másképp fogod látni a saját életed.


LEGERŐSEBB STRESSZ OKOK ITT LÁTHATÓAK
STRESSZ OKAI – PÉNZ SZŰKÉBEN TÚLÉLÉS KÖZELÉBEN

MUNKANÉLKÜLISÉG TÚLÉLÉSI STRESSZ OK
munkanelkuliek-munkanelkuliseg-stressz

HAJLÉKTALANSÁG TÚLÉLÉSI STRESSZ OK
hajlektalan-stressz-okai-munkanelkuliek

ÉLETVESZÉLYBEN TÚLÉLÉSI STRESSZ OK
hajléktalan stressz okai munkanélküliség

pénz nélküliség munkanélküliség stressz okai

Szigorúan vidám derűs napokat. 🙂
Ne felejtsd el tőled függ.

Üdvözlettel:
J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!