Mi okoz stresszt?
stressz kezelése, stressz okai, stressz okai felsimerése, stressz skála, stressz tesztÁltalában elmondhatjuk a létért, a túlélésért való küzdelem, az alapvető emberi konfliktusok kezeletlensége sokszor szinte folyamatos, non-stop stresszt okozó tényezők. Erősen rányomják mindennapjainkra a bélyegét.

Konkrét stressz okok:
* Túlzott erőn felüli kötelezettségvállalás gyakori a stressz okai között.* Stressz okai között tartjuk számon a családi problémákat, mint a válás, a házastárs elvesztése, felelősség a család iránt, szintén gyakori stresszt okozó tényező.
* Gyenge teljesítmény az elvárásoknak nem tudunk megfelelni stressz okai között van.
* Stressz oka a munkanélküliség, amely a megélhetésünket fenyegeti. A megélhetés „szimpla” lehetősége, már önmagában is erős stresszt okozó faktor lehet.Ismeretlen objektum
* A szegénység és számos pénzügyi és társadalmi problémák a stressz nyomós okai.
* Az üzleti kudarc, veszteség az üzletben a stressz okaiban erősen jelenlévő.

* Krónikus egészségügyi problémák, mint a szívbetegség, a cukorbetegség, vesebetegségek …stb.  stressz okai közé sorolandó.


A fent felsorolt, de koránt sem teljes lista mindenkinek stresszt okoz, de mégis, minden Lelki béke, nyugalom, öröm, stressz csökkentés, szemlélet váltás, vidámság.embernek más intenzitású a stressz okaira adott stressz reakció, stressz válasz. Végül is tudni kell, hogy nem csak a stresszortól függ, annak stresszt okozó ereje, hanem arra adott viselkedésünk, szokásunk, beidegződésünk, genetikai hajlamaink. Ezek a reakciók aztán beindítják a nekik megfelelő és velük párhuzamos érzelmi kísérő tüneteket, amit szintén egyedileg különböző intenzitással élünk meg. Két pszichológus Thomas Holmes és Richard Rahe állították össze a stressz skálát, amely arra lenne hivatva, hogy lássuk, melyik konkrét élethelyzet mekkora stresszt okoz


Itt megjegyezném, amit Holmes pl. a második helyre sorolt, -a válás– mint stresszor faktort, addig sokaknak a mai párváltogatós világban egy Hawaii üdüléssel felérő pozitív stressz élményt is szerezhet. Tehát nem lehet egyértelműen jónak, vagy rossznak minősíteni, mivel egyéni körülmény függő, mint szinte minden. Lehet mindkettőnek jó és rossz, vagy csak egyik félnek rossz, másiknak egyértelműen öröm.
Ennek igazából komoly haszna nincs a konkrét esetekben szerintem. Ha átnézem, a legtöbbjét felcserélném, ugyanakkor hiányoznak olyan stresszorok, amiknek ott lenne a helyük. A lényeg tehát az, hogy Neked mit jelent a válás, vagy bármi más probléma, és nem az hogy mit ír bármiféle statisztika. Lényegesebb látsz e lehetőséget a stresszt okozó probléma megoldására és tudsz e  összpontosítani megoldására, egyáltalán okozott e gondot, vagy semleges tudtál maradni.

Semlegesnek maradni, annyi mint abban a tudatban hozom magam!
Azaz: minden rendben uralom a helyzetet.
Ez automatikusan maga után vonzza a nyugodtabb érzelmi állapotot.

 

 

error: Content is protected !!