kávé ártalmas kávé kismértékben egészséges lehetA törvény tiltja azokat a drogokat, amelyek károsak, ártalmasak az ember szervezetére, ráadásul függőségeket is okoznak, azaz akaratunk ellenére sem tudunk leszokni. Illetve a leszokás nagyon komoly erőfeszítéssel, komoly lelki megterhelések mellett, sőt legtöbb esetben szakember segítségével lehetséges.
Viszont nem tiltja a legelterjedtebb drogokat az alkoholt, a dohányzást és a koffeint. /A dohányzást hosszú évtizedek után korlátozzák./

Most a koffein tartalmú italok, ételek közül a kávéra koncentrálunk, mivel ezt a nők és férfiak egyaránt, akár azonos arányban fogyasztják. Az alkohol jobbára férfiak itala volt, ma már ez is sajnos kezd kiegyenlítődni.
Az alkoholista nőket korábban megvetették, sajnos ma már ők is sikknek tartják a piálást, mint a pasik.

A KOFFEIN DROG /Reuters megállapítás/

Koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív vegyület, – hangzik a szakértői megállapítás. Ennek ellenére senki nem foglalkozik azzal, hogy a kávé, amely a leghozzáférhetőbb és nagymennyiségű koffeint tartalmaz, a hozzáférést korlátoznák, nehezítenék, és mint egy gyógyszer előírnák veszélyességénél fogva a használatát.
A kávéfogyasztás erősen beépült a mindennapos kulturális szokásainkba pl. USA 200mg/nap. Egy csésze kávé 60-140 mg koffeint tartalmaz, egy üveg Pepsi vagy Coca Cola 25-50 mg-ot.
Annál is inkább, mivel a:

Túladagolási tünetek nagyon széles skálájúak és veszélyesek

Klinikailag ez a jelentős tünet együttes a koffeinnal kapcsolatban 250 mg vagy több koffein elfogyasztása után léphet fel. A DSM-IV. / Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 4th/ a következő tüneteket sorolja fel, melyek az erős  stressz hatás következményei:  

idegesség
izgatottság
inszomnia
kipirult arc
fokozott vizeletkiválasztás
gasztrointesztinális zavarok
izomrángatózás
felgyorsult gondolkodás és beszéd
tachikardia vagy arritmia
csökkent fáradékonyság időszakai
pszichomotoros agitáció.

Koffein megvonás tünetei
A koffeinfogyasztásának hirtelen abbahagyása, vagy drasztikus csökkentése, amit hamarosan fejfájás követ, majd egy vagy több tünet az alábbiak közül.
– Kifejezett fáradtság, vagy álmosság
– Kifejezett szorongás, vagy depresszió
– Hányinger vagy hányás
Ezek a tünetek nagyon erős szenvedést és a beteg élet funkcióinak jelentős csökkenését vonja maga után.

Szorongás és depresszió

 A koffein fokozza a szorongást, klasszikus pánikzavarokat indukálhat (koffeinizmus). Depressziós betegeknél is okozhat szorongást. A sok kávé fogyasztás felerősíti a hangulatzavarokat, és talán e hatás révén rontja az evészavarokat.

EZZEL SZEMBEN DEPRESSZIÓ ELLENES?
Más  kutatások alapján a koffein a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Migrénes fejfájás, Fáradtság/gyengeség, Elhízás, Szenilitás, depresszióra!!

Tehát, ha vannak vélemények, akkor előbb-utóbb lesznek ellenvélemények. De kinek higgyünk, hiszen mindegyik a tudományra hivatkozik. Most már csak az a kérdés mi van a tudomány körül?
Mennyire tudósok a tudósok? Mennyire tárgyilagosak, nem e elkötelezettek valamilyen érdekszféra felé?
Csak, mint ember kérdezgetek egy másik szintén ember társam felöl. Még ha azok tudósok is, hányszor is tévedett a tudomány? SZÁMTALANSZOR.

Kávé helyett
Ma már kapható a guarana tabletta, ami természetes koffein tarlommal bír, érdemes kipróbálni, mint alternatíva, vagy a tea fogyasztás ezideig még jónak minősíthető. …később meg ki tudja… jön még a tudomány:)

J.Dzs. Schwarcz

ui:

A hivatalosan engedélyezett drogokhoz kapcsolódóan megjegyzem, Központi Statisztikai Hivatal 2002 -ben közzétett adatai szerint Magyarországon évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására. Ebből következik 10 év alatt 280 ezer halott írható a cigi számlájára. Egy földrengésben, ami 10-30 évente egyszer van és pl Chilében 700-an haltak meg -persze nagy kár keletkezett ezen felül- óriási sajtó viszhangot és gyors segítséget, intézkedéseket kapott. A baj az, hogy ilyen határozott lépések nem tapasztalhatók sem a dohányzás, sem az alkohol és a koffein vonatkozásában, holott jóval nagyobb falysúlyú ügy.
A mortalizációt és költség teherviselés szempontjából is nagyobb figyelmet érdemelne, nem beszélve az emberek végső kimenetele elötti élet időszakát nagyon megkeseríti a hozzátartozóikkal együtt.

Kávé előnyéről

A csaknem 125 000 személy bevonásával elvégzett felmérések alapján elmondható, hogy azoknak, akik legalább napi egy csésze kávét fogyasztanak, kevesebb esélyük van a májzsugor (cirrhosis) kialakulására, illetve annak halálos kimenetelére. “Minél több kávét fogyasztunk, annál biztosabb a védőhatás” – mondta Dr. Arthur Klatsky (Kaiser Permanente Medical Care Programme, Kalifornia).
A kutatócsoport egy 1978 és 1985 között történt felmérés kérdéseire adott válaszokat értékelte ki újra. A résztvevőket megkérdezték az alkohol-, tea- illetve kávéfogyasztási szokásaikról, hogy kiderítsék, nagyjából mennyit fogyasztanak el egy év alatt. Ezen kívül egyes páciensektől vért is vettek, melyből olyan májenzimeket határoztak meg, amelyek a máj sérülésekor keletkeznek. A megvizsgált 330 emberből 199-nél fedeztek fel alkoholos májzsugort.

A felmérésekből kiderült, hogy azoknak, akik átlagban napi egy kávét isznak meg, 20%-kal kevesebb esélyük van a betegség kialakulására. Akik két vagy három csésze kávét fogyasztanak naponta, azoknak 40%-kal, akik pedig ennél is többet, azoknak akár 80%-kal is csökkenhet az esélyük. Akik kávét is és alkoholt is fogyasztanak, azoknál alacsonyabb májenzim-szinteket mértek, mint azoknál, akik csak alkoholt ittak, de kávét nem.

“Az eredmények tekintetében azonban mégsem buzdítanánk senkit a mértéktelen kávéivásra” – mondta Klatsky. A hatásmechanizmus még nem ismert: egyesek szerint a koffeinnek van védőhatása, habár a teafogyasztás és a májzsugor csökkent előfordulása között nem találtak összefüggést, ezen kívül a nagy mennyiségű kávéfogyasztásnak sok más, egészséget károsító hatása is van.
forrás:  Archives of Internal Medicine
http://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutritional-information-27/caffeine-health-news-89/coffee-may-cut-cirrhosis-risk-533237.html

Talán az eredeti forrás: Arthur L. Klatsky, M.D., senior consultant in cardiology, and associate in division of research, Kaiser Permanente Medical Center, Oakland, Calif.; Constance E. Ruhl, M.D., Social and Scientific Systems Inc., Bethesda, Md.; June 12, 2006, Archives of Internal Medicine

ui:
Azért érdekes, hogy mindez idáig mindkettő káros drognak minősített, most hogyan lehetséges, hogy egyik rosz drog a másikat közömbösíti?
Szerintem maradjunk az alkohol és a kávé mérsékelt fogyasztásánál, vagy akár nélkülözésénél az a biztos!
Bár talán a napi egy kávé és néha egy pohár bor, vagy sör jót tehet. Aki ezekkel akar boldog lenni az biztos, hogy nagyon téves útra téved!

error: Content is protected !!