Stressz kezelése, csökkentése relaxálással.

Stressz kezelése, csökkentése relaxálással.

Relaxálás, ellazulás, nyugalom
Nagyon jó megoldás a test tudatos ellazítása, ami nagyon egyszerűnek látszik, de egy stresszes embernek lehetetlennek tűnik.
A relaxációról már nagyon sok tudományos bizonyíték van a sok féle jótékony hatása felől. Testi lelki fel frissülést, ellazulást, nyugalmat, belső békét hoz létre.
Természetes, ha kezdetben nem megy, nem éred el a jó hatást, attól az egyik legjobb lehetőség a mély ellazulásra, a nyugalom elérésére, csak a kitartó gyakorlást nem kell abbahagyni.

Én például annak idején nem lazultam tőle, hanem idegesebb lettem csak. Nagyon nem voltam hozzászokva, hogy csak úgy „semmit nem csinálva tétlenül” heverészek és mormogok valami ellazulásokat. Ha nekem ment, neked is fog menni egészen biztos. A hatását meg saját magam és sok más hason társ tapasztalta kivétel nélkül.

NEM KELL HINNED BENNE! TAPASZTALD MEG.
Teremtsd meg a nyugodt külső körülményeket, pl. telefon kikapcsolva, kellemes halk zene szól, /ha lehet spirituális/, egyéb zavaró körülményeket szüntesd meg. Rajtad valami pamut, könnyű, laza ruhadarab legyen.
Vonulj félre azoktól akik nem végzik, és tudasd velük, hogy csendesen legyenek egy 10-20 percre.
Hogy mi történik ne foglalkozz vele, mert itt Te attól többet, hogy hagyod megtörténni, az ellazulást semmit nem tudsz tenni. Az akaratoddal biztosan az ellenkezőjét váltod ki. NE AKARJ ellazulni, de megteremtem az ellazuláshoz szükséges feltételeket.

Relaxációs feladat a következő:
Szól a kellemes halk lassú zene már.
Feküdj le háttal a szőnyegre, paplanra…, a kezeid tested mellett tenyérrel fölfelé tartva, lábad enyhe terpeszbe, lábfejek lazán kifelé néznek, szemed becsukod. Az ülő pózt nem javaslom, mivel bármennyire vagy laza, az ülés fenntartásához, már izomtónus kell. Ami a tökéletes ellazuláshoz elengedhetetlen, hogy éppen az izmok tónusa megszűnjön.

/Ne törődj vele, hogy az agykontroll így végezteti veled.
Ott ez a lehetőség van, de otthonodban már van jobb lehetőséged./

A bal majd a jobb láb lábfejétől kezdve aprólékosan haladsz fölfelé a fejtetőig.

Halkan mondod, /de jobb csak legondolni magadba/ pl. „A bal lábfej ellazul, A bal lábszár ellazul…” haladsz fölfelé.
Mindig hasonlóan jelen időben fejezed ki magad.

Közbe az adott területre fókuszálsz és egy kicsit elidőzöl várva, hogy érzel e valamilyen enyhe hatást.

A légzés eközben egyenletes.
Akár érzel lazulást, vagy nem, ne törődj vele haladj tovább. Egy—két alkalom kell mire határozottan érzed az ellazulást. Más felöl a lazulás valamely testrészen hamarabb jön, mint a másikon, a mélységét is különbözőnek fogod érezni. Ez teljesen indifferens. Bízz a tested végtelen bölcsességében!!

Itt ne akarjunk okosabbak lenni, mint a testünk, mert ahhoz a nagyra tartott intellektusunk, gyakorlatilag egyenlő a zéróval!

A relaxációt ahány ember, annyiféle képen végzik.

Van aki fejtől lefelé indít, vagy jobb kéztől kezdve, illetve lábfejtől. De a lényeg nem az honnét kezded, hanem az eredmény, hogy a végén jól érezd magad.
A legjobb onnét kezdeni, ahova a legkönnyebben tudsz először figyelni.

Próbáld ki mire tudsz figyelni könnyebben a lábfejre, a kezedre, vagy a fejtetődre.

mj: A lábtól idulást javasolnám leginkább, mivel amíg a fejig elérsz, adigra annyira laza leszel, hogy könnyen és még mélyebben tudod ellazítani az egész fejed minden részletét.

Ez a legfontosabb a stressz székhelye a fej, a lerakódása a nyak. Ezért időzz tovább a nyakizmoknál, arc, szemhéj, szemkörüli izmok, állkapocs, halánték, homlok minden részletén.

Továbbra is áll: NE ERÖLTESD! Csak figyelj semlegesen.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!