krónikus fáradság szindróma stressz

krónikus fáradság szindróma stressz

Maga a betegség egyre nagyobb társadalmi réteget érint, elsősorban azt a közép generációt, akik a saját maguk ellátásán kívül nevelik gyermekeiket, s eltartják idős, megrokkant szüleiket is. Ide tartoznak továbbá a kényszernyugdíjazottak, a tönkrement vállakózók, a politikai harctér vesztesei, s mindazok, akik nagyobb terhet cipelnek, mint amit elbírnak. Sajnos gyermekkorban is találkozhatunk a betegséggel, mert az iskolai túlterheltség, a különórák, az aránytalan szellemi és testi terheltség nem engedi a szervezetet regenerálódni. Sokan fordulnak a táplálékkiegészítőkhöz, amikor állandóan fáradtak, és influenzaszerű tüneteik vannak. Bár a pontos okok nem ismertek, az immunrendszer gyengülése jelentős szerepet játszhat ebben a betegségben. A krónikus fáradság szindróma (angolul: Chronic Fatigue Syndrome – CFS) fő tünete az állandó és általános kimerültség. A betegség inkább a nőket, és azok közül is a fiatalabb, 50 év alatti korosztályt érinti. A betegek állandóan gyengének és levertnek érzik magukat, gyakran az alvással, koncentrálással és egyszerű mindennapi feladatok elvégzésével is problémáik vannak. Sokuk depressziós is. Az orvosok vitatkoznak azon, hogy a CFS egyetlen betegség-e, vagy inkább több tényező okozta tünetegyüttes.

A krónikus fáradság Szindróma (CFS) tehát nem más, mint az adaptációra elfogyott energia hiány okozta állapot, amikor már önmagunk belső rendjére nem marad semmi, tehát stressz betegség. A túlzott stressz ellentétele, azaz a teljes információ-hiány, az abszolút ingermetes környezet is ugyanezeket a szimptómákat váltja ki.


A krónikus fáradság szindróma tünetei

    *      Legalább hat hónapig tartó folyamatos vagy visszatérő fáradtság, ami pihenés vagy alvás után sem szűnik meg.
    *      Memóriazavar, fejfájás, a koncentrálóképesség elvesztése.
    *      Hőemelkedés, izom- vagy ízületi fájdalmak, torokfájás.
    *      Megnagyobbodott nyaki és hónalji nyirokcsomók.

Okozhatja
A CFS pontos kiváltó oka nem ismert, de az immunrendszer meg gyengülése nagy valószínűséggel szerepet játszik benne: a betegek ugyanis gyakran más, immunzavarral kapcsolatos tüneteket is mutatnak. 65%-uknak allergiás tüneteik vannak (holott az allergiás betegségek gya korisága 20% alatti), és némelyek autoimmun betegségekben (például bőrfarkasban) is szenvednek – ez utóbbiak esetében az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg.

Az orvosok számára nem teljesen világos, hogy a krónikus fáradság szindrómának mi az oka. Sok beteg visszaemlékezése szerint a betegség kezdetekor influenzaszerű tüneteik voltak. A CFS tünetei sokszor való ban fertőzésre utalnak. A gyanúsítottak között elsősorban az Epstein Barr-vírus (a mononucleosis infectiosa nevű betegség okozója) és a Candida nevű gomba érdemel említést. Más elméletek nem a fertőzésre, hanem alacsony vérnyomásra, központi idegrendszeri gyulladásra vagy rendellenes hormontermelődésre helyezik a hangsúlyt. A mai napig azonban egyik elméletet sem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni; sokan még a betegség létét is tagadják.


A táplálékkiegészítők hatása
A táplálékkiegészítő-terápja fő célja az immunrendszer egészséges mű ködésének helyreállítása, ezért a kúrát érdemes C-vitaminnal és karotinoidokkal és orbáncfűvel (mely antivirális hatású, és enyhíti a dep ressziót) kezdeni. A listára érdemes felvenni a kasvirág kivonatát is, amit tanácsos kínai csűdfűvel (antivirális és immunválasz-fokozó hatá sa miatt), ipéfával (sokféle mikroba, különösen az immunhiányos be­tegségeket oly gyakran érintő gombás fertőzések ellen hatásos) és aranygyökérrel felváltva szedni. A szárcsa gyökértea vagy -tinktúra szintén élénkítő hatású. Izomfájdalom esetén szedjen magnéziumot is. A hormontermelés helyreállítására az előbbiek mellett biztonsággal szedhető a szibériai ginszeng és az édesgyökér. A kiegészítők hatása egy hónap múlva jelentkezik.

Tanácsok
Megelőzés és kezelés: A gyógyítás lényeges részét képezik az immunrendszert serkentő kezelések. Bizonyos növényi kivonatok segítségével pozitív irányban lehet befolyásolni az immunrendszert. Egyéni lehetőség szerint minél több időt kell fordítani a testmozgásra, amely nemcsak a szervezet védekező erejét fokozza, hanem a beteg biztonságérzetét és önbizalmát is növeli.

A forró szauna és a hideg zuhany váltakozása serkentőleg hat a keringésre, edzi a testet és még az immunrendszer “védősejtjeinek” számát is növeli. A relaxáció és a tudatos törekvés a felépülésre megszünteti a stressz káros hatását. Az autogéntréning csakúgy, mint a tudatos sportolás és testmozgás, a lazítás és a jó közérzet kialakításának különösen hatékony eszköze lehet. A bőséges friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészség és frissesség tartós biztosítéka, hiszen ezekben az élelmiszerekben az összes létfontosságú vitamin megtalálható. Itt is érvényes az a szabály, hogy a beteg tudatosan vegyen részt saját maga kezelésében, tanulja meg, miből áll a helyes táplálkozás, és hogyan kell elkészítenie a megfelelő ételeket.

    *      Táplálkozzon egészségesen: egyen naponta legalább ötször friss gyümölcsöt és zöldséget és hetente kétszer olajos halat.
    *      Kérjen szaktanácsot az életviteléveI kapcsolatban, és próbáljon ki relaxáiós technikákat (hipnózis, meditáció), hogy csökkentse a stresszt és enyhítse a depressziót.
    *      Próbáljon meg éjszaka jól aludni. Ennek érdekében szedjen nyugtató hatású gyógynövénykészítményeket, macskagyökeret vagy 5-HTP-t.

Forduljon orvoshoz
    *      Ha a fáradtság két hétnél tovább tart, vagy hirtelen fogyással, izomgyengeséggel, esetleg más szokatlan tünettel párosul – ez más, súlyosabb betegség jele lehet.
    *      Ha valamilyen betegségre gyógyszereket szed, mert ezek mellékhatásaként is jelentkezhet.


Tudományos kutatások
A British Medical journalban közölt egyik legújabb vizsgálat szerint a mértékkel végzett fizikai gyakorlatok kiváló ellenszerei a krónikus fáradság szindrómának. A CFS-es betegek 55%-a “jobban” vagy “sokkal jobban” érezte magát egy 12 hetes program után, amelyben napi 5-30 percnyi séta, úszás és kerékpározás szerepelt.

A relaxáció és nyújtó gyakorlatok szintén hatékonyak lehetnek. Kezdje rövid idő tartamú gyakorlatokkal. és csak lassan növelje a napi adagot; ha túl gyorsan akar előrehaladni. Visszaeshet, ahelyett hogy javulna az állapota.

Előzetes kutatások folynak annak bizonyítására. Hogy az NADH (az energia-anyagcserében részt vevő anyag) hatást gyakorol-e a CFS-re. Egy nemrégiben végzett amerikai vizsgálat szerint olyan betegek, akik 18 hónapon át szedtek NADH -t. tüneteik javulásáról számoltak be.

error: Content is protected !!