5HTP-tabletta depresszió kezelése5-HTP depresszió elleni kezelésre.
Az 5-HTP-t (5-hidroxi-triptofán) a triptofán nevű aminosavból származik. Szervezetünk a triptofánból képzi az 5-HTP. Étrend-kiegészítők előállításához az 5-HTP-t a Griffonia simplicifolia nevű, Afrikában honos növény magjából nyerik ki. Az 5-HTP az emberi szervezetbe jutva szerotoninná alakul. A szerotonin egy olyan kémiai hírvivő anyag (neurotranszmitter), ami meghatározó szerepet tölt be érzelmeink szabályozásában. 

A neurotranszmitterek a proteinek építőköveiből, az aminosavakból állnak. Az 5-HTP az emberi agyra gyakorolt hatása révén csökkenti a depresszió tüneteit, és rendkívül hatékony az álmatlanság és a migrén kezelésében is. Számtalan testsúly-csökkentő étrend-kiegészítő készítmény alkotóeleme. Ismeretlen objektum Depresszió ellen 5HTP
Terápiás javallatok
Alkohol és drogfüggőség

Depresszió

Az agy alacsony szerotonin-szintje hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. A depresszióra felírt gyógyszerek nagy része az agy szerotonin-szintjének növelésén keresztül fejti ki a hatását. Egyes tudományos tanulmányok szerint enyhe depresszió esetén az 5-HTP hasonló hatékonysággal bír, mint némelyik antidepresszáns gyógyszer. Az 5-HTP-vel kezelt személyeknek javult a kedélyállapotuk, csökkent a szorongásuk, és jobban tudtak aludni.

Álmatlanság
Tudományos vizsgálatok eredményei arról számolnak be, hogy a lefekvés előtt bevett triptofán hatására megnő az álmosság és az alvással töltött órák száma. További kutatások szerint pedig az 5-HTP hasznos lehet a depresszióval társuló álmatlanság kezelésére is.
Migrén
Egyes tudományos vizsgálatok szerint gyermekek és felnőttek esetében egyaránt segítség lehet az 5-HTP a különböző típusú fejfájások kezelésére.

Túlsúly
Vannak tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a szervezet alacsony tryptophan szintje nagyobb mennyiségű zsír- és szénhidrátbevitelre ösztönözhet. Egy túlsúlyos és cukorbeteg egyénekkel végzett kutatás szerint az 5-HTP azáltal, hogy telítettségérzést kelt, csökkenti a zsír- és szénhidrátbevitelt.

Étrendi források
Az 5-HTP a magas fehérjetartalmú marha-, csirke-, pulyka- és halhúsban, és a különböző tejtermékekben, valamint a banánban, szárított datolyában, amerikai mogyoróban, tökben, napraforgó magban, tengeri algában található meg.

Kiszerelés
Az 5-HTP táplálék-kiegészítőként is fogyasztható, kapszula vagy tabletta formájában.

Adagolás
Depresszióra: naponta kétszer-háromszor 50-100 mg.
Migrén: naponta háromszor 100 mg.
Álmatlanság: 100 mg lefekvés előtt fél órával.
Fogyókúra: étkezés előtt fél órával, éhgyomorra 50-100 mg.
Figyelem! Mindig kis mennyiségben kell elkezdeni a szedését (50 mg), és fokozatosan kell emelni az adagot a kívánt hatás eléréséhez. Szedése kúraszerűen javasolt. Három hónapnál hosszabb ideig csak orvosi felügyelet mellett javasolt az 5-HTP használata. Veszélyes munkát végezni és gépjárművet vezetni csak azután szabad, miután meggyőződtél az 5-HTP hatásáról.

Mellékhatások
Nagyobb dózis esetén, vagyis 100 mg felett jelentkező mellékhatások a dózis csökkentésével jól kezelhetőek. Székrekedés, bélgáz képződés, hányinger, hányás, aluszékonyság, nemi vágy csökkenése.
Esetleges kölcsönhatások egyéb szerekkel
Antidepresszáns gyógyszerek
5-HTP-t antidepresszánsokkal együtt csak orvosi felügyelet mellett lehet szedni. Azok, akik depressziójuk kezelésére szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszáns gyógyszereket vagy MAO gátlókat Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl), Aurorix/Manerix (moclobemide) szednek, nem fogyaszthatnak 5-HTP-t az ún. Szerotonin-szindróma kialakulásának kockázata miatt.
A szerotonin-szindrómát képező tünetek közül a leggyakoribb a labilis mentális állapot, az izommerevség, a hőhullám, a kiugró vagy ingadozó vérnyomás és a szapora szívverés, valamint adott esetben a kóma. Emellett a szindróma kialakulásában szerepet játszhat a szerotonin felszívódását gátló különböző depresszió elleni szerek (pl. trazodon, venlafexin) és az 5-HTP együtt történő alkalmazása.

Carbidopa
A Parkinson-kór kezelésére szolgáló carbidopa és az 5-HTP együttes alkalmazása -mellékhatásként- többek között szkleroderma-szerű (a bőr megkeményedésével, megvastagodásával és gyulladásával járó) megbetegedésekhez vezethet.

Sumatriptan
Az antidepresszánsokhoz hasonlóan, a migrén ellen használatos sumatriptant sem szabad az 5-HTP-vel kombinálva használni, mivel a szer stimulálja a szerotonin receptorokat az agyban, és így fokozza a szerotonin-szindróma kialakulásának kockázatát.

Tramadol
5-HTP-vel kombinálva, a fájdalomcsillapításra szolgáló tramadol egyes betegeknél szintén jelentős mértékben növelheti a szerotoninszintet, és így hozzájárul a szerotonin-szindróma kialakulásához.

Zolpidem
Az általában álmatlanság kezelésre használt zolpidem nevű hatóanyag ún. szelektív szerotoninújrafelvétel-gátló (SSRI) antidepresszánsokkal együtt történő alkalmazása hallucinációkat okozhat. Mivel az 5-HTP az SSRI-antidepresszánsokhoz hasonló hatásmechanizmussal bír, az 5-HTP és a zolpidem kombinációja – elméletben – szintén érzékcsalódásokat eredményezhet.


Az 5-HTP csökkenti az alkohol- és drog utáni vágyat

Szervezetünk mindig a megfelelő egyensúlyi állapot fenntartására törekszik. Ezért, ha valaki rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt vagy drogot juttat a szervezetébe, az agya elkezd alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Csökkenti a természetes kémiai anyagok termelését (pl. szerotonin), majd lezárja a receptorok egy részét, hogy meg tudjon birkózni a nagy számban bekerülő kémiai anyaggal. Ha az agy nem csökkentené a kapcsolódási pontok számát, akkor egyszerűen túlterhelődne. Ezek az agyi változások erőteljes hatást gyakorolnak a fogyasztó magatartására.

A következő felsorolás azt mutatja, hogy a szerotonin hiánya milyen érzelmi állapotok kialakulásáért felel.
·    Negatív beállítódással és alulmotiváltsággal együtt járó depresszió
·    Alacsony önértékelés
·    Ingerlékenység, harag
·    Szorongás, pánik, fóbiák
·    Rögeszmés gondolatok és cselekedetek
·    Öngyilkossági gondolatok
·    Alvászavar
·    Premenstruális szindróma
A felsorolt érzelmi állapotok felelnek többek között az alkoholizmus és a drogfüggőség kialakulásáért, és a felépülés során gyakran jelentkező visszaesés bekövetkezéséért is.
Ha a szervezet számára biztosítjuk azokat az aminosavakat (pl. 5-HTP), melyekből a neurotranszmitterek állnak, akkor viszonylag rövid időn belül visszaállíthatjuk a kiegyensúlyozott érzelmi állapotunkat. A legtöbb szenvedélybeteg azért nem képes felhagyni a szerhasználattal, mert nem tudja elviselni azokat a kellemetlen érzelmi állapotokat, melyek az alkohol vagy drog fogyasztásának felhagyásával járnak együtt.

Antidepresszáns vagy 5-HTP?
Az alkoholbetegeknek és drogfüggőknek az orvosok szinte minden esetben felírnak valamilyen antidepresszánst. Az antidepresszánsok, a modern SSRI-k a szerotoninszint szabályozásán keresztül fejtik ki a hatásukat. A gyógyszeres kezelés célja a felépülés korai szakaszában fellépő szorongás és depresszió kezelése annak érdekében, hogy ne történjen visszaesés. Az antidepresszánsok szedése azonban kevés esetben váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ennek egyik oka, hogy lassan fejtik ki hatásukat, másrészt pedig számtalan súlyos mellékhatásuk van. A legtöbb szenvedélybeteg ezt pontosan tudja, és egy idő után elutasítják ezeknek a gyógyszereknek a szedését.

“Miért tudunk keveset az antidepresszánsok hosszú távú hatásairól?
2005. okt. 25-én az amerikai gyógyszer-engedélyezési és felügyeleti szerv, a Food and Drug Administration (FDA) megtárgyalta azt a javaslatot, miként gyűjtsenek a jövőben adatokat arról, milyen kockázatai és mellékhatásai lehetnek a tartós antidepresszáns-szedésnek. Közismert, hogy sok pszichiáter úgy véli, és a gyógyszeripari ajánlások is megfogalmazzák, hogy az antidepresszánsokat lehet, sőt kell évekig szedni, mert ezzel lehet megelőzni a betegség visszatérését. Túl azon, hogy nem igazolt, valóban hatásosak-e az antidepresszánsok (lásd. Depresszióipar), hivatalosan máig nem igazolt, hogy e szerek hosszú távú szedése biztonságos. Az antidepresszánsok komoly változásokat idéznek elő az agyban, a májban és egyéb testi folyamatokban. Elengedhetetlenül szükséges volna a hosszú távú adatok korrekt gyűjtése. Az FDA testülete egyértelmű nemmel szavazott, ami üzenet a betegeknek: “nem tudunk, nem akarunk megvédeni benneteket a gyógyszeripartól, mert ők erősebbek nálunk is”. Az FDA szakértőinek kb. 80%-a mellékállásban gyógyszercégeknél kutató, tanácsadó!”

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
a Depresszióipar című sikerkönyv

Az antidepresszánsok helyett az 5-HTP biztonságos megoldást jelenthet

Amerikában és Nyugat-Európában az 5-HTP már régóta ismert és széles körben alkalmazott a depresszió és a szenvedélybetegségek kezelésében. Hatékonyságát számos kutatás igazolja. Hatása közel azonos, mint a gyógyszereké, és nem kell súlyos -akár életveszélyes- mellékhatásokkal számolnunk.


Mj.: A depresszió, szorongás, pánik kezelését kizárólag szakorvos végezheti! Saját egészségéért Ön a felelős.

Forrás: aminosavak

error: Content is protected !!