dístressz, dominálni, feszültség kezelése, jó stressz, stressz csökkentés, stressz kontrollálni

Stressz nem kellemes, de nélküle nem létezik élet.

A stressz kevésbé fogékony azokra, akik nem próbálják állandóan dominálni a körülményeket, kapcsolataikat, aki elfogadni képes az éppen előtte lévő helyzetet úgy, ahogy van.
Aki állandóan kardoskodik, erőlködik, az igazáért, vagy “úgy legyen, ahogy akarom”, ritkán lesz békés természetű, lehet, hogy anyagilag gazdag lesz, de élete nem lesz öröm teljes, addíg amíg fel nem ismeri változásának szükségességét. Az ilyen ember egyúttal fél is, hogy elveszíti kontrollt más emberek fölött és fél, hogy emiatt elveszíti őket. A stresszt nem lehet megúszni, de nem is ez a cél, a stressz elmélet értelmében sem.De a túlzott stressz, ami már önmagunkat kimerít, az bizony olyan, amit nem lehet félvállról venni.
Törekedni kell arra, hogy minél több kellemes feladatot találjunk életünkben, amely alkalmas arra, hogy csökkentse stressz szintünket a kellemes közérzeti szintünkre. A munkánkban is ezt meg kell találni. Ha életünk egészét áthatja a békés életvitel, életszemlélet, akkor gyakorlatilag a tökéletesség állapotában vagyunk, anélkül hogy ezért külön kellene nekünk tenni.
Azonban sokszor előfordul, hogy az életünkben vannak olyan makacs szituációk, amikor nem lehet semmilyen optimista szemlélettel megoldani, hogy stressz mentesek maradjunk.
Ilyenkor vannak olyan nézetek, miszerint ilyen nincs, ha betartod abszolút a stressz mentes életre vonatkozó előírásokat.
Csak az a helyzet nincs olyan recept, hogy mindenre legyen szuper válasz, ami ráadásul a zsigerünkben van.

Ugyanakkor mindig van olyan stresszor, körülmény, helyzet, amire nem lehet fölkészülni, váratlanul ér, vagy nagyon erős és lehetetlen nem le stresszelődni, bármennyire is szeretnénk.
Egyébként folytattak vizsgálatot a Dalai Lámával, akinek filmen forgattak le felkavaró élményű jeleneteket.
A szuper műszerek által azt a választ kapták a kutatók, hogy a legintenzívebb békében élő ember is kimozdul az egyensúlyi állapotából. Az más kérdés, – ugyanakkor nagyon lényeges, csak maradt rövid ideig a kimozdított állapotban.

A félelem zsigeri, agytörzsi szinten jön létre, amit lehetetlen kontrollálni. Tehát a lehetetlennel próbálkozni, hogy abszolút békések maradjunk, nehogy ártson az akár ártalmas stressz, erre való erős törekvés által előállt stressz, többet árt, mint maga a distressz.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!