oxidatív stressz okai, hatásai, oxidatív stressz megelőzése

oxidatív stressz okai, hatásai, oxidatív stressz megelőzése

Oxidatív stresszről akkor beszélünk, ha a szervezet antioxidáns védekezését túlterhelik az akár a szervezetben keletkezett, akár környezeti ártalomként fellépő szabad gyökök. /BERKELEY, USA./

Az oxidatív stressz károsíthatja a DNS-t, a proteineket (fehérjéket) és a lipideket (zsírokat), ezért számos betegséggel és rendellenességgel hozható összefüggésbe. Amerikai kutatók egy csoportja nemrégiben adta közre egy tanulmány eredményeit. A tanulmány az amerikai népesség reprezentatív mintájánál található oxidatív stressz mértékének felmérését tűzte ki célul. A felmérésben 298 egészséges, 19 és 78 éves életkor közötti felnőtt vett részt, akik az étkezési szokásaikról töltöttek ki kérdőívet, valamint vérmintát adtak.

A kutatók az oxidatív stressz két markere, a malondialdehyd (MDA) és az F2-izoprostan (Iso-P) szempontjából elemezték a vért. Az MDA a többszörösen telítetlen zsírsavak bomlásterméke, míg az Iso-P az arachidonsav anyagcseréje oxidációja folytán létrejött eicosanoid. A kutatók egyértelmű összefüggést tapasztaltak az MDA és Iso-P-szint és a nem között, a nőknél jelentősen magasabbak a szintek, mint a férfiaknál. A dohányosoknak szignifikánsabban magasabb az MDA szintje, míg az elhízottaknál az Iso-P-szint a magasabb.

Mindkét marker alacsonyabb szintje összefüggésbe hozható
a sok gyümölcs fogyasztásával, az aszkorbinsav és a béta karotin
vérben mért értékével, ami arra utal, hogy a gyümölcsök,
a bétakarotin, és különösen a C-vitamin véd az oxidatív stressz ellen.

A kutatók nem találtak összefüggést az oxidatív stressz markerei és az életkor, az alkohol-, zsír- és húsfogyasztás, valamint az E-vitaminszint (alfa-tokoferol) között.

A magas C-reaktív proteinszint azonban magas MDA-szinttel jár együtt, és a gamma-tokoferol magas szintje némiképp meglepő módon magas szintet eredményez mind az MDA, mind az Iso-P esetében.
A kutatók azt a következtetést vonták le a tanulmányukból,   hogy az aszkorbinsav magas szintje védhet az oxidatív stressz, különösen a DNS-károsodás ellen, valamint szorgalmazzák, hogy a jövőben az epidemiológiai tanulmányok tartalmazzák az aszkorbinsav, valamint az oxidatív stressz legalább egyik bio markerének a szintjét is.

Larsen, H.R.; IHN magyar kiadás 2002;11(11)   International Health News 2016. nov. 11. frissítés

error: Content is protected !!