idegeskedés, stressz kezelése, stressz oldása, stresszes gyermek, türelmetlenség

stressz oldása, stresszes gyermek,

Civilizációnk káros hatásai, a stressz, a túlfeszített életmód, a szorongás, sajnos, sem a gyerekeket, sem a felnőtteket nem kíméli. A gyermek nem tudja a cselekvési megoldásokat problémái feloldására, ezért különböző pótcselekvésekbe menekül. Ezért olyan természetes segítségre van szükség, amelynek nincs mellékhatása, és megakadályozza a szervezetet érő káros ingerek elhatalmasodását.
Ám mindenre van megoldás, csak meg kell találni a megfelelőt, egyéni módszerrel. Ki-kinek saját fizikai és mentális állapota.A tapasztalat arra való, hogy tanítson és fejlesszen bennünket. Tanítsuk meg gyerekeinket arra, hogy magunk vagyunk, a boldogság, az egészség és jobbá válás forrása.

A legfontosabb, hogy a szülő szeretettel forduljon a gyerekhez, megnyíljon előtte, mert a kicsi ilyenkor biztonságban érzi magát. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy nem képes a felnőttekre jellemző módon kommunikálni, ezért ha a problémáira vagyunk kíváncsiak, nekünk kell megtalálni a közeledés módját.
Minden gyereknek van egy rongya, macija, akihez” teljesen őszinte. Ezeknek a figuráknak mondja el a gondolatait, érzéseit. Ha a konyhában vagyunk, de nyitva az ajtó és a fülünk, meghallhatjuk, mi mindent mesél a kicsi rólunk, a testvérről, az óvónőről ezeknek a figuráknak. Játék közben a gyermek a külvilágot kizárja, csak a tevékenységére figyel. Lépjünk be ebbe a világba!

Az esti órák a legalkalmasabbak. Lefekvéskor kerüljünk vele kontaktusba, először némán, megnyugtató simogatásokkal. Majd vegyük kezünkbe a rongyát vagy a maciját (vagy bármit amit szeret, amivel alszik), és lépjünk ki saját felnőttvilágunkból helyezkedjünk bele a figurába, beszéljünk a gyerekhez más hangon: nem szülőként vagyunk, hanem maciként, aki gyermekünk legjobb barátja. A lényeg, hogy a lelki konfliktushoz eljussunk.

Szóljunk hozzá pl. így: Szia, Bálint, a maci vagyok, a legjobb barátod. Itt ülök az ágyon, és látom: haragszol anyukádra. Nagyon sajnállak, hogy ezt érzed. Mi történt?”
Erre a gyerek a macinak kitálalja bánatát, problémáját, sérelmeit. Jól figyeljünk, mit említ, és kapcsolódjunk bele a játékba!

Mire a maci ismét: Igazad van, de én azt is tudom, anya is szomorú volt, amiért rád kellett szólnia. Ô viszont nem haragszik rád. Nagyon szeret téged, és soha nem akar rosszat. Mit gondolsz, megbocsássunk neki?”

A gyerek leghőbb vágya, hogy a harmónia helyreálljon, a szülő ne haragudjon rá, és megfeleljen neki, így azt fogja válaszolni: igen. Egy kicsit még beszélgessünk vele mint maci, aztán letehetjük a figurát. Ismét felnőtté változunk, akinek a kicsi megbocsátott. Komoly családi problémáknál, pl. szülők közötti veszekedéseknél vagy iskolai feszültségek oldásánál is alkalmazható a módszer.

Ez a játék a leghatásosabb, hiszen a gyerek nekünk esetleg nem mindig mondaná el gondjait. Ha ezt a szerepjátszást kis korban vezetjük be, nagyon sokáig használható módszer. Az én lányom már tinédzser, de még most is játszunk. A barátjának érez, hálás ezért, és ez a bizalom szinte minden problémáján átsegíti.
Ha csak ezt a fent említett játékot alkalmazza a gyerek nevelésében, stressz oldásában, már sokat tett a gyermeke lelki egészségéért.

forrás: Házipatika

error: Content is protected !!