Tehát a másik működési pálya szerint az alarm jelzés az agyalapon át a hipofízisbe jut, és azt ACTH termelésre serkenti.
Az ACTH a mellékvese kérgét főként arra ingerli, hogy AK (antiinflammációs kortikoidokat) állítson elő. Majd ezek pusztítani kezdik a fehérvérsejteket (a nyiroksejteket és az eozinofilokat) melyek az immun és az allergiás túlérzékenységi reakciók regulátorai. Az AK –k a vesére is hatnak, egyrészt szövettani elváltozást idézhetnek elő benne, másrészt érdekes módon a PK –val itt együtt funkcionálva itt szűkítik a vese véredényeit. Ezáltal növeli az RPS (renális presszor szubsztanciát) (a vese vérnyomás szabályozó anyagai) Szekrécióját (leválódását).
Ez hipertóniát (vérnyomás emelkedést okoz). A vese elváltozás egyébként mindig gyulladásos. Tekintettel arra, hogy az AK a gyulladás megállítására törekszenek, csodálatosnak mondható, hogy az arteritisznek (ÉRGYULLADÁS) is elejét veszik. 
Az AK –k a kötőszövetet is arra ösztönzik, hogy gátat vessen a gyulladásnak, bármi okozta is azt. A máj mivel a szervezet vegykonyhája, ezért a legtöbb stressz biokémiai műveletében részt vesz. A véráramtól behordott anyagok itt elraktározhatók, vagy átalakíthatók. Bizonyos kémiai eljárással a máj arra is képes, hogy mérget, vagy hormont hatástalanítson. Például, amíg a mellékvese által termelt kortikoidok áthaladnak, egy részük megsemmisül, vagy átalakulnak a hormon termelést egyensúlyban tartja.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!