1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SEDUXEN 5 MG TABLETTA depresszió kezelése, seduxen nyugtató tabletta, stressz csökkentő,

ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Szorongásoldó készítmény, aminek egyúttal görcsállapotokat szüntető, nyugtató és a nem kívánt izomfeszülést csökkentő hatása is van.

2. TUDNIVALÓK A SEDUXEN 5 MG TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Seduxen 5 mg tablettát
– ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Seduxen 5 mg tabletta egyéb összetevőjére.– a terhesség első harmadában (terhesség alatt később is csak kivételesen és szigorú orvosi ellenőrzés mellett van alkalmazására lehetőség).

– szoptatás időszakában, mivel átjut az anyatejbe.
– súlyos, nehézlégzéssel járó légzőszervi betegségben.
– súlyos májbetegségben.
– depressziós betegségben.
– alvási légzéskimaradás tünetcsoport fennállása esetén.
– izomgyengeség betegségben.
– a zöldhályog egyes formái esetén.
Drogfüggő és alkoholfüggő betegek nem szedhetnek Seduxen tablettát.


A Seduxen 5 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
– elhúzódó légzőszervi betegség, aluszékonyság esetén, mert a készítmény a légzést nehezítheti;
– vesebetegség, májbetegség esetén, mert hatásai ilyenkor felerősödhetnek;
– idős vagy legyengült egyéneknél, mert náluk a nyugtató hatás felerősödhet, ezért ilyenkor megnő az emlékezetzavar és az elesés veszélye.
Huzamos, rendszeres használata hozzászokáshoz, függőséghez vezethet. Tartós, rendszeres szedést követő hirtelen megvonásakor elvonási tünetek jelentkezhetnek, akár hetekkel az abbahagyást követően is. A szedés abbahagyása csak orvosi ellenőzrés mellett, fokozatos adagcsökkentéssel történhet az elvonási tünetek elkerülése érdekében.


A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Seduxen tabletta szedése mellett alkoholt, vagy más központi idegrendszerre ható szert (szorongásoldót, altatót, nyugtatót, epilepszia-ellenes gyógyszert, narkotikumot, ópiátokat, álmosító allergiaellenes szereket, izomlazítókat) nem szabad fogyasztani, mert egymás hatását erősíthetik, aluszékonyság, csökkent légzésműködés jelentkezhet.
Egyes gyógyszerek a Seduxen tabletta lebomlását lassítják a májban, vagy felszívódását fokozhatják, emiatt nyugtató hatása erősödhet és megnyúlhat. Más gyógyszerek gyorsíthatják a Seduxen tabletta lebomlását, így hatása gyengülhet.
Az említett kölcsönhatások az elmúlt időszakban szedett és még a szervezetben jelenlévő, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkoznak.
Jelenleg, illetve a közelmúltban, vagy régebben tartósan szedett receptköteles vagy recept nélkül kiváltható gyógyszereiről, és gyógyszerszedésében a Seduxen kezelés alatt történt változásokról (adagolás változása, új gyógyszer megjelenése) tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét.
Alkalmazásának, ill. hatásának időtartama alatt tilos az alkoholfogyasztás!
A Seduxen 5 mg tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A tabletta étkezéstől függetlenül bevehető.


Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Seduxen tabletta gyengítheti az ítélőképességet és megnyújthatja a reakcióidőt, így hátrányos befolyása lehet a közlekedésben való biztonságos részvételre, a járművezetői és a munkavégző képességre (álmosnak, fáradtnak érezheti magát).
Alkalmazásának első szakaszában járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó tevékenységet (pl. munkagépekkel vagy magasban) végezni tilos a bevételt követő 12-24 órán belül. A továbbiakban a korlátozás mértékét a kezelőorvos egyénenként határozhatja meg.
Fontos információk a Seduxen 5 mg tabletta egyes összetevőiről
Egy Seduxen tabletta 120 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. Laktóz-érzékenyeknél a Seduxen tabletta szedésekor puffadás, hasi fájdalom, hasmenés jelentkezhet.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A SEDUXEN 5 MG TABLETTÁT?
A Seduxen 5 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az előírtnál több Seduxen 5 mg tablettát vett be
Azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
Milyen tünetek jelentkeznek túladagoláskor?
Túladagolás esetén izomgyengeség, zavartság, álmosság vagy aluszékonyság jelentkezhet, ritkán a Seduxen tabletta várt hatásának ellentmondó izgalmi tünetek lépnek fel. Jelentős túladagolás eszméletlenséget, keringés- és légzészavart, légzéskimaradást válthat ki.
Túladagolásnak megfelelő tünetek léphetnek fel előírt adagú Seduxen tabletta és más központi idegrendszerre ható anyagok, gyógyszerek együttes használata következtében is (lásd A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek című bekezdést).


Mi a teendő túladagoláskor?
A Seduxen tabletta túladagolásának gyanúja vagy túladagolási tünetek észlelése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, a beteg környezetében található gyógyszerek és egyéb szerek maradékát, csomagolását, üvegeit meg kell őrizni!
A tabletta túladagolásának korai észlelése esetén az orvosi segítség megérkezéséig, kizárólag éber, nyelésképes beteg esetében hánytatás, gyomormosás kísérelhető meg (aluszékonyság, eszméletlenség, nyelési nehézség, maró anyag előzetes lenyelése esetén tilos hánytatni!) Aluszékony vagy eszméletlen beteg szabad légutait biztosítani kell, stabil oldalfekvésbe kell helyezni.
Ha elfelejtette bevenni a Seduxen 5 mg tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Seduxen 5 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A leggyakoribb mellékhatások: fáradékonyság, álmosság, izomgyengeség, ezek legtöbbször a kezelés kezdetén átmenetileg észlelhetők.
Ritkán a mozgások, a járás pontatlanná, rendezetlenné válhat, zavartság, szédülés, fejfájás, remegés, kedélyállapot-romlás, látászavar, bőrkiütés, székrekedés, elkent beszéd, vérnyomásesés, vizelettartási vagy -ürítési nehézség, émelygés, hányinger, szájszárazság vagy fokozott nyáltermelés, szexuális késztetés-változás, szívverésszám csökkenés fordul elő, légzésgyengülés, emlékezetzavar léphet fel.
Ritkán a várt hatásnak ellentmondó izgalmi tünetek: nyugtalanság, szorongásfokozódás, ingerlékenység, ellenségesség, álmatlanság, érzékelési zavarok, izomfeszülés fokozódás is megjelenhet.
Nagyon ritkán májműködési zavar, sárgaság, vérképzőszervi zavar jelentkezhet.
Mellékhatások jelentkezése esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
A Seduxen tabletta főként tartós és rendszeres szedés következtében hozzászokást és függőséget okozhat. Emiatt hirtelen megvonását követően elvonási tünetek alakulhatnak ki, ezek lehetnek: remegés, nyugtalanság, álmatlanság, szorongás, fejfájás, figyelemzavar, ingerlékenység, érzékelési zavar (hallucináció), fülzúgás, szédülés, szívdobogásérzés, hányinger, hányás, verejtékezés, étvágytalanság, izomgörcs, hasi görcs, ritkán önkívületi állapot (delírium), görcsroham.
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Mielőtt elkezdené szedni a Seduxen tablettát, ha voltak, korábbi túlérzékenységi reakciókról, allergiáról számoljon be kezelőorvosának! Ha a Seduxen tabletta szedése mellett bőrkiütést észlel, feltétlenül kezelőorvosához kell fordulnia!
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A SEDUXEN 5 MG TABLETTÁT TÁROLNI?
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Seduxen 5 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Seduxen 5 mg tabletta
– A készítmény hatóanyaga 5 mg diazepám tablettánként.
– Egyéb összetevők: kolloid vízmentes szilicium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
Milyen a Seduxen 5 mg tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Külleme:
Csaknem fehér, csaknem szagtalan, metszett élű, korong alakú, lapos felületű tabletta, egyik oldalon “SEDUXEN”, a másikon “5 mg” jelzéssel.
Csomagolás:
20 db tabletta PVC//Al buborékfóliában és dobozban.

error: Content is protected !!