Depresszió csökkentése, lehangoltság homeopátiás csökkentése, szomorúság, búskomorság, bánat,

Depresszió homeopátiás csökkentése, szomorúság, 

A lehangoltság, ill. a depresszió az őszi és téli hónapokban gyakori. Természetesen a kettő között többlépcsős fokozati különbség van, a skála a szomorkás hangulattól egészen az öngyilkossági késztetésig tart. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy súlyosabb, vagy elhúzódó tünetek esetén elsőrendű az orvosi ellátás! Szintén nagyon fontos, hogy csak az orvossal egyeztetve szabad csökkenteni vagy abbahagyni a depresszió kezelésére felírt gyógyszer szedését.

A lehangoltság, ill. a depresszió az őszi és téli hónapokban gyakori. Természetesen a kettő között többlépcsős fokozati különbség van, a skála a szomorkás hangulattól egészen az öngyilkossági késztetésig tart. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy súlyosabb, vagy elhúzódó tünetek esetén elsőrendű az orvosi ellátás! Szintén nagyon fontos, hogy csak az orvossal egyeztetve szabad csökkenteni vagy abbahagyni a depresszió kezelésére felírt gyógyszer szedését. Amikor jelentősebb fáradtságérzet, csökkent koncentrációs készség, kedvetlenség, alvászavarok, szorongás jelentkezik valakinél, első lépésben megpróbálhatja a homeopátiát segítségül hívni. Ezek a tünetek sokaknál főként a téli, borongósabb időszakban jelentkeznek. Érdemes ilyenkor a homeopátia mellett az egyik legsokoldalúbb gyógynövényt, a növényi antidepresszánsnak titulált orbáncfüvet is alkalmazni. Ezt legjobb kúraszerűen szedni, akár tinktúra, akár tea formájában kb. 8-10 héten keresztül. De térjünk vissza a homeopátiás gyógyszerekhez! Mindig igyekezzünk a tüneteknek leginkább megfelelő szert kiválasztani, ha ez nehezen megy, bátran kérjük szakember segítségét!


Homeopátiás szerek tünetek szerint
Acidum nitricum – az ingerlékeny, érzékeny típusú egyéneknél fellépő lehangoltságra jó. A kétségbeesés könnyen eluralkodik rajtuk, de eléggé tüskések, bosszúállóak lehetnek. Rendkívül érzékenyen reagálnak mindenre.

Acidum phosphoricum – akkor jó, amikor az idegkimerültségtől a beteg közönyössé, apatikussá válik, a gondolatait nehezen szedi össze. A szellemi munkától könnyen kifárad, gyakran fáj a feje. Bár estére aluszékonnyá válik, éjjel mégsem tud aludni.

Arsenicum album – legjellemzőbb a nagyfokú fáradtsággal párosuló intenzív nyugtalanság. Rohamokban tör a betegre a szenvedés, ami teljesen negatív életszemlélettel jár: kételkedik állapota javulásában, a kezelések hatékonyságában, gyógyíthatatlannak képzeli magát. Fontos tünet az állapottal együtt járó fogyás és a kora hajnali, szorongással kísért álmatlanság. A betegek többsége rendszerető, aprólékos, precíz.

Aurum metallicum – hirtelen előtörő lehangoltság, reményvesztettség, csüggedés esetén alkalmazható, amennyiben az önbecsülés hiányával, értéktelenségérzettel és életundorral jár.

Graphites – határozatlan, aggódó, félénk, ijedős betegek hangulati zavarára alkalmazható. A lehangoltság mellett a legjellemzőbb tünetek a puffadás, a székrekedés, esetenként a nedvező ekcéma.

Ignatia – friss gyász vagy szerelmi bánat után kialakuló depresszió szere. A reakciók sokszor túlzottak – drámai sóhajtozás, hisztérikus sírógörcsök lehetnek jellemzőek.

Kalium carbonicum – az ilyen típusú beteg szinte állandóan fáradt, fizikailag és szellemileg is túlságosan érzékeny. Örökké az egészségével van elfoglalva, a legapróbb eseményeket is drámaként éli meg.

Kalium phosphoricum – ennél a szernél is fontos tünet a szinte letargikus fáradtság, erőtlenség, a legjellemzőbb azonban a tömegtől, ill. a másokkal való találkozástól való félelem. Az okok között szerepelhet túlhajszoltság vagy valamilyen nagy bánat. A beteg türelmetlen, rossz a memóriája, rosszul alszik, rémálmok gyötörhetik.

Lachesis – az izgatott, felfokozott állapottal váltakozó lehangoltság klasszikus szere. Megszűnik az addigi bőbeszédűség, a végletekig fokozódik a túlérzékenység, a féltékenységi hajlam ok nélküli hisztérikus gyanakvásba csaphat át. Gyakori, hogy a depresszió a klimax körüli időszakban jelentkezik.

Lilium tigrinum – főként a közömbösségre hajlamos, félénk, sírós nők lehangoltsága esetén alkalmazható, akik gyakran premenstruációs szindrómától szenvednek.

Lycopodium – a beteg fáradt, levert, túlérzékeny, ingerlékeny, rosszul alszik. Jellemzőek az emésztési panaszok és a szexuális tevékenység nullára csökkenése.

Natrium muriaticum – olyankor hatásos ez a szer, amikor a lehangoltság lefogyással jár, illetve a szellemi terhelés erős fejfájást okoz. A beteg melankolikus, nehezen koncentrál, fél a jövőtől. Állapotán kifejezetten ront az együttérzés és a vigasztalás.

Phosphorus – olyan művészi, kreatív típusú embereknek jó, akikre rohamokban tör a lehangoltság. Könnyen belelkesülnek, de ugyanilyen gyorsan el is kedvetlenednek. Szentimentálisak, nagyon érzékenyek, félénkek, szorongóak, állandó biztatásra van szükségük.

Sepia – a betegre jellemző, hogy nagymértékben közönyös, szomorú, visszahúzódó, keresi a magányt, könnyen elsírja magát, és memóriazavarokról panaszkodik. A nőknél a tünetek a menstruáció ideje alatt rosszabbodnak. Állapotuk kifejezetten jobbra fordul, ha kedvenc fizikai tevékenységüket (ez rendszerint a tánc) gyakorolják.

Hogyan szedjük? A fenti gyógyszereket legjobb, ha C30-as hígításban szerezzük be valamelyik homeopátiás szereket is árusító patikából. Magasabb potenciálú homeopátiás gyógyszert csak orvosi felügyelet mellett javasolt szedni, ezért azok vénykötelesek. A kiválasztott szerből 2-3 hetente 1-szer (lehetőleg mindig azonos napon) alkalmanként 5 szemet kell a nyelv alá téve elszopogatni. Amennyiben javulást észlelünk, úgy a kezelést abba lehet hagyni, mert a szer tovább dolgozik.

error: Content is protected !!